Bugün

Eyüp Sultan Camii Hakkında Her Şey

Yayınlanma: 23 Nisan 2024 - 15:49

Eyüp Sultan Camii Hakkında Her Şey İstanbul’un Tarihi Mirası: Eyüp Sultan Camii İstanbul’un tarihi değerleriyle öne çıkan Eyüp semtindeki Eyüp Sultan Camii görülesi yerlerden biri. İbadethane içindeki mezarlıklar ve gökyüzüne doğru uzanan servilerle etkileyici bir atmosfere sahip. Bir zamanlar padişahların kılıç kuşandığı camiye bugün ibadet etmek ya da ziyaret için gidebilirsiniz. İslam mimarlığının en güzel örneklerinden biri kabul edilen caminin içinde önemli kişilerin kabir, türbe ve lahit

Eyüp Sultan Camii Hakkında Her Şey

 

İstanbul’un Tarihi Mirası: Eyüp Sultan Camii

İstanbul’un tarihi değerleriyle öne çıkan Eyüp semtindeki Eyüp Sultan Camii görülesi yerlerden biri. İbadethane içindeki mezarlıklar ve gökyüzüne doğru uzanan servilerle etkileyici bir atmosfere sahip. Bir zamanlar padişahların kılıç kuşandığı camiye bugün ibadet etmek ya da ziyaret için gidebilirsiniz.

 

İslam mimarlığının en güzel örneklerinden biri kabul edilen caminin içinde önemli kişilerin kabir, türbe ve lahitleri de yer alır. Eyüp Sultan'a yolunuz düştüğünde Necip Fazıl, Mehmet Paşa, Ferhat Paşa, Sokullu Mehmet Paşa, Ziya Osman Saba gibi tarihe mal olmuş ünlü kişilerin mezarını ziyaret etmek için camiye gidebilirsiniz.

 

Camiye adını veren Eyüp Sultan İslam’ın en büyük sahabelerinden biri. Ebu Eyyûb el-Ensarî kısaca Eyüp Sultan olarak bilinir. Hz. Muhammed Mekke’den Medine’ye göç edince ilk olarak Eyüp Sultan’ın evine misafir olur ve 7 ay süren konuk ağırlama sonrasında kendisine bir lakap verilir.

 

Lakabı, Mihmandar-ı Nebevi ya da Mihmandar-ı Resul yani Peygamber Mihmandarı. “Mihmandar nedir?” diye sorarsanız eskiden saraylarda bulunan ve önemli kişileri en iyi şekilde ağırlamak için görev yapan kişi. Hz. Muhammed Medine’ye göç etmeden iki yıl önce Müslüman olan Eyüp Sultan’ın 90’lı yaşlarında 2. İstanbul Kuşatması sırasında şehit olduğu bilinir.

 

Eyüp Sultan kendisinin İstanbul surlarının altına gömülmesini vasiyet ettiği için mezarı burada. İstanbul’un fethinden sonra Akşemsettin tarafından mezarı bulunan Eyüp Sultan’ın naaşı bugün ziyaret edebileceğiniz Eyüp Sultan Camii Türbesi’nde.

 

İstanbul’u aldıktan sonra unvanı Fatih olan Sultan Mehmet’i, Yavuz Sultan Selim’i, Sultan Süleyman’ı, Osmanlı döneminin en önemli isimlerini ağırlamış bir cami Eyüp Sultan. Padişahların kılıç kuşandığı, sefere gitmeden önce 2 rekât namaz kıldıkları tarihin ta kendisi.

 

Bu nedenle Eyüp Sultan Camii tarihi çok köklü bir geleneğe dayanıyor demek doğru olur. Türk – İslam devletlerinde büyük bir öneme sahip olan kılıç kuşanma törenleri yani bir nevi tahta çıkma törenlerinin başlıca mekanı. İstanbul’un fethi ile Fatih Sultan Mehmet zamanı başlayan Eyüp Sultan’da kılıç kuşanma geleneği uzun yıllar devam ettirilir.

1 / 9